Bor (B)

Wp造wa na metabolizm wapnia, fosforu i fluoru oraz na wiele proces闚 enzymatycznych. Bor podnosi poziom hormon闚 sterydowych u cz這wieka, dzi瘯i czemu wp造wa na przyswajalno嗆 wapnia i zapobiega osteoporozie. Ma wp造w na aktywno嗆 kom鏎ek m霩gowych oraz na ca造 system immunologiczny.

W豉sno軼i

Bor nie jest jeszcze zaliczany do pierwiastk闚 niezb璠nych dla cz這wieka i zwierz徠, ale korzystne oddzia造wanie na funkcjonowanie organizm闚 wskazuje na potrzeb uwzgl璠niania jego zawarto軼i w po篡wieniu i paszy. Fizjologiczna rola boru nie jest dok豉dnie zbadana. Pojawiaj si informacje o jego wp造wie na metabolizm wapnia, fosforu i fluoru. Przypuszczalnie bor podnosi poziom hormon闚 sterydowych u cz這wieka, dzi瘯i czemu wp造wa na przyswajalno嗆 wapnia i zapobiega osteoporozie. Wspomina si o korzystnym oddzia造waniu boru w chorobach reumatycznych. Bor jest 豉two wch豉niany zar闚no przez przew鏚 pokarmowy i drog oddechow i natychmiast nast瘼uje wzrost jego st篹enia w nerkach, a tak瞠 m霩gu, w徠robie i tkance t逝szczowej. Bor nie jest kumulowany w organizmie cz這wieka i jest szybko wydalany. Najd逝瞠j zatrzymywany jest w kom鏎kach nerwowych. W w徠robie nerkach i m霩gu stwierdzono zbli穎ne ilo軼i.

Dzia豉nie toksyczne

Zatrucia borem zdarzaj si wskutek nadmiernego spo篡wania zwi您k闚 tego pierwiastka (u篡wanego w przetw鏎stwie w niekt鏎ych krajach). Objawy zatrucia to: niezborno嗆 ruch闚, uszkodzenia nerek, spadek hemoglobiny, zmiany sk鏎ne oraz zaburzenia przewodu pokarmowego, podra積ienie b這n 郵uzowych, uszkodzenia uk豉du nerwowego.

Dawka

Dobowa dawka boru spo篡wanego w pokarmach wynosi od 0,3 do 3 mg. G堯wnym 廝鏚貫m boru s ro郵iny str帷zkowe, orzechy oraz niekt鏎e owoce i warzywa.