Chrom (Cr)

Chrom wi捫e si z kwasami nukleinowymi i podlega koncentracji w kom鏎kach w徠roby. Metal ten spe軟ia istotn rol w metabolizmie glukozy, niekt鏎ych bia貫k oraz t逝szcz闚. Wchodzi w sk豉d enzym闚 np. trypsyny oraz stymuluje aktywno嗆 innych. Szczeg鏊nie interesuj帷y a niewyja郾iony jest jego udzia w metabolizmie.

W豉sno軼i

Chrom jest niezb璠ny dla normalnego rozwoju organizmu cz這wieka i organizm闚 zwierz璚ych. Na og馧 zawarto嗆 w diecie i paszach pokrywa zapotrzebowanie, kt鏎e wynosi dla doros貫go cz這wieka 50-200 mg/dzie. Jego dzienn dawk w po篡wieniu szacuje si w Wielkiej Brytanii na 320 mg, a w Stanach Zjednoczonych na < 50 mg, kt鏎a mo瞠 nie pokrywa zapotrzebowania organizmu. Chrom stabilizuje poziom cukru we krwi. Obni瘸 poziom cholesterolu i tr鎩gliceryd闚 w naczyniach krwiono郾ych kontroluje poczucie apetytu.,. stymuluje przemiany energetyczne i syntez kwas闚 t逝szczowych, pobudza transport aminokwas闚 do kom鏎ek, stymuluje dzia豉nie insuliny przy wykorzystaniu glukozy oraz zwi瘯sza tolerancj na glukoz. Chrom jest rozpowszechniony w tkankach, chocia w wyj徠kowo ma造ch ilo軼iach. Zawarto嗆 chromu w organizmie doros貫go m篹czyzny wynosi mniej ni 6 mg. Bardzo ograniczona ilo嗆 chromu w paszy zwierz徠 powoduje upo郵edzenie wzrostu i prze篡walno軼i. Skutki te ust瘼uj, je郵i diet uzupe軟i si 5 ppm chromu. Na podstawie obserwacji stwierdzono zmniejszenie tolerancji na cukier u zwierz徠 篡wionych diet ubog w chrom oraz ustalono, 瞠 objaw ten ust瘼uje po podaniu chromu. Chrom wyst瘼uje w organizmach zwierz璚ych g堯wnie na dw鏂h stopniach utlenienia +3 i +6. Poniewa zaznacza si tendencja do redukcji chromu, kation Cr3+ przewa瘸 w wi瘯szo軼i tkanek z wyj徠kiem w徠roby. Chrom wi捫e si z kwasami nukleinowymi i podlega koncentracji w kom鏎kach w徠roby. Metal ten spe軟ia istotn role w metabolizmie glukozy, niekt鏎ych bia貫k oraz t逝szcz闚. Wchodzi w sk豉d enzym闚 np. trypsyny oraz stymuluje aktywno嗆 innych. Szczeg鏊nie interesuj帷y a niewyja郾iony jest jego udzia w metabolizmie cholesterolu. Przypuszcza si, 瞠 wzrost cholesterolu w surowicy u os鏏 starszych pozostaje w zwi您ku ze spadkiem zawarto軼i chromu w tkankach uk豉du kr捫enia, natomiast funkcja chromu w przemianach glukozy jest 軼i郵e zwi您ana z dzia豉niem insuliny, a nadmierne spo篡wanie cukr闚 przyspiesza jego wydalanie z organizmu. Wydalanie Cr3+ jest znacznie mniejsze ni Cr6+. Niekt鏎e schorzenia, a zw豉szcza uk豉du kr捫enia wp造waj na metabolizm chromu.

Brak

Przy deficycie wyst瘼owa mog: b鏊e g這wy, brak odporno軼i nerwowej, brak wewn皻rznej energii, dra磧iwo嗆, napady nudno軼i, nastroje depresyjne, niepok鎩, sk這nno嗆 do alkoholu, sk這nno嗆 do s這dyczy, stany l瘯owe, zm璚zenie Objawami niedoboru: s r闚nie: nietolerancja na glukoz, zaburzenia w gospodarce bia貫k i lipid闚, utrata masy cia豉.

Dawka

Zapotrzebowanie na chrom dla os鏏 doros造ch okre郵ane jako "bezpieczne i dostateczne" wynosi 0,05 - 3,75 umol Niedob鏎 chromu wyst瘼uje rzadko zar闚no u ludzi, jak i zwierz徠. Pojawia si w niekt鏎ych rejonach oraz przy diecie ubogiej w bia趾o zwierz璚e.