Glin (Aluminium) (Al)

Szkodliwy wp造w glinu na organizm cz這wieka zwi您any jest z r騜nymi zesp豉mi chorobowymi: encefalopati (dializacj) i demenacj typu Alzheimerowskiego, a ponadto z osteomalacj, wapnieniem tkanek mi瘯kich, zanikiem elastyczno軼i b這n kom鏎kowych oraz z niedokrwisto軼i. Neurotoksyczna rola glinu nie jest jeszcze w pe軟i wyja郾iona.

W豉sno軼i

Dotychczas uwa瘸no, 瞠 zwi您ki zawieraj帷e glin s nieszkodliwe dla zdrowia. St康, alkaliczne zwi您ki aluminium znalaz造 zastosowanie w leczeniu stan闚 nadkwa郾o軼i, szczeg鏊nie w chorobie wrzodowej. S to takie preparaty jak: Alugastrin Alumag. Maalox, Gelatum Aluminium phoshoricum. Potocznie zwi您ki powy窺ze okre郵a si mianem "mleczko aluminiowe". W 鈍ietle obecnych danych aluminium wch豉nia si z przewodu pokarmowego i ulega kumulacji w tkankach. Toksyczno嗆 aluminium nie jest jeszcze w pe軟i poznana, jednak dane jednoznacznie wskazuj, 瞠 zwi瘯szona zawarto嗆 aluminium w tkankach organizmu jest zawsze niekorzystna dla zdrowia. Aktualne badania wskazuj na znacz帷o zwi瘯szone nara瞠nie 鈔odowiskowe na aluminium. Ujawniaj si objawy nadmiernej kumulacji aluminium w tkance m霩gowej, g堯wnie w postaci zaburze pami璚i i zaburze r闚nowagi. W przewa瘸j帷ym stopniu uszkodzenie neuron闚 (kom鏎ek m霩gowych) jest nieodwracalne. Wsp馧czesne dane naukowe wskazuj, 瞠 glin zmniejsza aktywno嗆 centralnego uk豉du nerwowego blokuj帷 potencja造 czynno軼iowe kom鏎ek nerwowych. Glin wi捫e si. z DNA kom鏎ek nerwowych, blokuje wa積e enzymy centralnego uk豉du nerwowego jak: ATP-az Na/K oraz heksokinaz ponadto zmniejsza wch豉nianie zwrotne podstawowych neurotransmiter闚 m霩gu: dopaminy, nor adrenaliny, serotoniny. Wielu uczonych podkre郵a zwi您ek kumulacji aluminium z chorob Alzheimera oraz z chorob Parkinsona. 毒鏚豉 glinu:- warzywa pochodz帷e z gleb zakwaszonych, w Polsce ok. 60% gleb jest zakwaszonych, przy ni窺zym pH aluminium, kt鏎e jest sta造m sk豉dnikiem gleb, ulega w wi瘯szym stopniu zjonizowaniu, powoduje to zwi瘯szon asymilacj aluminium przez system korzeniowy ro郵in. Dodatkowo proces ten jest nasilony przy niedoborach glebowych magnezu i potasu. Aluminium wyst瘼uje w napojach w puszkach aluminiowych, w pokarmach pieczonych w folii aluminiowej w lekach alkalizuj帷ych zawieraj帷ych zwi您ki aluminium, w wodzie z wodoci庵闚 (je郵i zawiera zwi瘯szone ilo軼i aluminium ) w pieczywie je郵i zawiera tzw. proszek do pieczenia, w soli kuchennej je郵i zawiera zwi您ki aluminium zapobiegaj帷e jej wilgotnieniu, aluminium zawiera r闚nie wybielana sztucznie m彗a zwi您kami glinu, oraz naczynia aluminiowe, je郵i u篡wa si fluorowanej wody kt鏎a sprzyja a uwalnianiu glinu w trakcie gotowania.

Dawka

Dawka z po篡wieniem 2-45 mg/dzie, dopuszczalna 60 mg/dzie. 字ednia dzienna dawka glinu pobierana przez doros貫go cz這wieka wynosi oko這 45 mg.

Nadmiar

Niekt鏎e ograniczne po陰czenia glinu (zw豉szcza z lipidami) wykazuj zwi瘯szon zdolno嗆 do przenikania przez b這ny biologiczne stanowi帷 zagro瞠nie dla organizmu. Glin jest szybko wydalany ze zdrowego organizmu. Nadmiar aluminium powoduje zaburzenia proces闚 metabolicznych zwi您anych z enzymami zale積ymi od wapnia, magnezu, a tak瞠 瞠laza. Glin 豉two wch豉niany w przewodzie pokarmowym szybko dostaje si do krwi, z kt鏎ej tak瞠 jest szybko wydalany z moczem. Przy uszkodzeniach funkcji nerek usuwanie glinu z organizmu jest ograniczone i nast瘼uje jego nagromadzenie w r騜nych narz康ach, a przede wszystkim w kom鏎kach m霩gowych i w ko軼iach. Przy zatruciu glinem objawy mog by nast瘼uj帷e : zaparcia, pocenie si, nudno軼i, os豉bienie Niedob鏎 瞠laza prowadzi do odk豉dania si glinu i wyst徙ienia swoistej postaci niedokrwisto軼i.