Molibden (Mo)

Molibden wchodzi w sk豉d kilku enzym闚 bior帷ych udzia w procesach oksydacyjno-redukcyjnych (np. osydaza ksantynowa, dehydrogenaza), a tak瞠 innych metaloenzym闚 katalizuj帷ych metabolizm puryn i t逝szcz闚.

W豉sno軼i

Molibden jest zaliczany do mikroelement闚 niezb璠nych dla organizmu, aczkolwiek nie wykazano ewidentnych skutk闚 jego niedoboru u cz這wieka. St篹enie tego pierwiastka w surowicy wynosi 6,0 2,2 umol Molibden wchodzi w sk豉d nast瘼uj帷ych metaloenzym闚: oksydazy ksantynowej, oksydazy aldehydowej, oksydazy siarczynowej, a tak瞠 innych metaloenzym闚 bior帷ych udzia w metabolizmie bia貫k, t逝szcz闚 i puryn. Najwi瘯sze st篹enie molibdenu w organizmie ludzkim stwierdzono w w徠robie i nerkach, w tkance kostnej i z瑿ach.

Brak

Niew豉軼iwa dieta, np. sto堯wkowe jedzenie, gotowe dania do podgrzania, konserwy, prowadzi z up造wem lat do niedoboru molibdenu w organizmie. Szczeg鏊nie bogate w molibden jest ziarno pe軟e, ry naturalny, nasiona ro郵in str彗owych, mleko i sery. Objawami niedoboru molibdenu s: przedwczesne starzenie, impotencja.

Nadmiar

Nadmiar mo積e mie skutki uboczne, mo瞠 wywo造wa objawy niedoboru miedzi. Metal ten mo瞠 te wywo造wa zaburzenia metabolizmu wapnia i fluoru w tkance kostnej.

Dawka

Zapotrzebowanie dobowe na molibden wynosi 0,15-0,5 mg (1,6-5,2 umol ; 2 ug/kg masy cia豉) W po篡wieniu dostarczamy do organizmu oko這 0,12 - 0,249mg (1,3-2,5 umol). Szczeg鏊nie bogate w molibden s pe軟e zbo瘸, ry, nasiona ro郵in str帷zkowych i nabia.